[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 1042: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 1042: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 1042: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 1042: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/config.php:1)
• Mostra el tema - Una idea per a Felanitx [article opinió]

Una idea per a Felanitx [article opinió]

Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: fòrum » dl. 2 ago., 2010 18:51

SEBASTIÀ VERD www.diariodemallorca.es

Felanitx és una vila antiga que visqué moments de gran esplendor en el passat, amb una poderosa indústria vitivinícola –un bon exemple n´és el celler cooperatiu, les naus del qual s´han convertit en una quasi ruïna a l´espera d´un miracle que mai no arriba– i un comerç no manco dinàmic. Va ser a les darreries del segle XIX i primera meitat del XX, període en el qual arribà a disputar la capitalitat del Llevant mallorquí a Manacor. Per Portocolom s´exportava vi i aiguardent i, endemés, hi havia un via de tren directe que enllaçava la Vila amb Ciutat. Felanitx va ser una ciutat pròspera i culta, ho ha seguit sent fins temps molt recents, però això és història passada . Avui s´ha convertit en una vila esmorteïda. De fet és una ciutat dormitori, amb infinitat de cases, fins i tot les més nobles, tancades i en progressiva degradació, que només revifa els diumenges, dia de mercat, amb les fires o les berbenes de Sant Agustí. El resultat és un alentiment econòmic, que s´ arrossega des de molt abans de la crisi, i l´abandonament de la població felanitxera que facilita el creixement d´una població immigrant que, a poc a poc, va ocupant al carrer el lloc d´aquells que se´n van.

En aquest context, però, no deixen de sorgir iniciatives interessants, una de les quals és Idea Felanitx, un col·lectiu que reivindica per a la ciutat el paper predominant que tengué en el passat i, sobretot, la conservació i rehabilitació del seu centre històric. De moment s´han limitat a llançar el guant , amb un intent de captar idees que afavoreixin la recuperació del nucli primitiu de la vila. Només això: una idea que permeti encetar el diàleg social i arribar a un compromís entre la Sala i la societat civil. La primera perquè faci la tasca que el correspon, és a dir facilitar el projectes rehabilitadors. El grup d´Idea és conscient de que no es pot continuar amb una política immobilista que enlloc de preservar el patrimoni contribueix a la degradació de l´entorn. El centre històric de Felanitx n´és una prova evident. Mentre no hi hagi una normativa adaptada a la situació actual –una assignatura pendent de les normes subsidiàries– es quasi impossible reformar un habitatge o instal·lar un comerç, quan és evident que sense vivendes i botigues no hi ha res a fer.

La intenció d´Idea és engrescadora, tot i que per trobar idees factibles, n´hi hauria prou observant allò que s´ha fet a altres poblacions, on els centres històrics s´han convertit en eixos revitalitzadors no sols del nucli urbà sinó de tot el terme. Viles com Artà, Alcúdia, Sineu, Santa Eugènia o Santanyí, per fer esment d´uns quans exemples representatius, que han sabut compaginar la preservació del patrimoni amb l´activitat turística. Felanitx té la possibilitat de fer-ho. El mercat del diumenges en pot ser l´iman, però –baldament la monumentalitat d´alguns dels seus edificis– és gairebé impossible veure-hi passejar un turista els altres dies de la setmana. El centre històric de Felanitx no té res que envejar a altres centres similars, però és un desert. Els promotors d´Idea ho descriuen d´una manera prou entenedora: "és un espai de deficient tractament, amb un valor patrimonial infravalorat i escasses inversions".

Felanitx, com moltes altres poblacions mallorquines, ha viscut massa temps del passat. És el moment de recuperar el temps perdut i de posar-se al dia amb projectes capaços d´engrescar uns i altres en una idea comuna: la de reconvertir la vila en una ciutat on no només hi hagi diumenges, en una vila global, amb set dies a la setmana, residencial i alhora innovadora, que ofereixi possibilitats de feina i d´integració a tota la seva gent, sigui quin sigui el seu origen o lloc de naixença. El felanitxers necessiten recuperar el pols i el dinamisme dels seus avantpassats. La rehabilitació integral del centre històric –per poc que l´ajuntament, els propietaris i els botiguers arribin a l´acord de mínims que es reclama– podria ser l´eix central del nou Felanitx, la possibilitat de tornar a entrar a la història. Això juntament amb la revitalització del Celler Cooperatiu, el vell Sindicat –per què no un Museu del Vi, un espai cultural o, fins i tot, sí no hi ha més alternatives, un centre comercial i d´oci- l´estat d´abandonament del qual és un insult ja no sols Felanitx sinó a tota la foravila mallorquina.
Avatar de l’usuari
fòrum
 
Entrades: 1363
Membre des de: dv. 28 abr., 2006 9:00

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Xesc Corraler » dt. 14 des., 2010 20:13

Realment, una anàlisi excel·lent, bona manera de començar a escometre el problema.
Avatar de l’usuari
Xesc Corraler
 
Entrades: 2790
Membre des de: dc. 29 març, 2006 20:40
Ubicació: Llevant de Mallorca

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Confit » dj. 16 des., 2010 10:19

La motivació del debat i l'anàlisi del passat em pareixen encertats. Però crec que en lloc d'intentar recuperar glories passades (que mai tornaran) s'ha de mirar cap endavant. I aquí no si mira cap endavant, es mira cap endarrere i cap als pobles dels costats.

I em dona la impressió que alguns promotors de la iniciativa tenen més motivacions professionals que espirituals. Que em pareixen ben dignes, però trob lleig desfressar-les del que no son.
Avatar de l’usuari
Confit
 
Entrades: 954
Membre des de: dt. 26 ago., 2003 22:02
Ubicació: De vacances

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Seppuku » dj. 16 des., 2010 10:55

Confit ha escrit:La motivació del debat i l'anàlisi del passat em pareixen encertats. Però crec que en lloc d'intentar recuperar glories passades (que mai tornaran) s'ha de mirar cap endavant. I aquí no si mira cap endavant, es mira cap endarrere i cap als pobles dels costats.

I em dona la impressió que alguns promotors de la iniciativa tenen més motivacions professionals que espirituals. Que em pareixen ben dignes, però trob lleig desfressar-les del que no son.


Veig que aquest degué ser un dels darrers articles que va escriure en Sebastià. Que la terra et sigui lleu!

Que consti que mai he participat en cap reunió d'Idea Felanitx, però he anat seguint la seva evolució. Idea Felanitx no és mirar cap el passat, la proposta que fan és donar una forma als problemes del municipi i causes de la seva degradació. S'ha evitat expressament cercar alguna solució, just s'ha fet un diagnòstic per posar-ho damunt la taula (aquest divendres) i així cercar propostes de millora a través de la participació i el consens a partir d'aquest divendres.

L'ajuntament, fa anys que a proposta de l'esquerra va aprovar la realització d'un pla per el centre de Felanitx. La intenció era fer un esquema, un projecte, del que hauria de ser el centre de Felanitx per tal de saber cap a on anar i no fer obres i reformes a l'atropellada. Ja fa anys d'això i l'ajuntament no hi ha fet res, supòs que aquest grup de gent s'ha cansat d'esperar i té la intenció de fer això mateix. Evidentment s'ha de mirar al passat, al futur i comparar amb altres pobles, faltaria més!

Pel que fa a l'interés que hi veus, evidentment s'ha cercat gent amb coneixements tècnics, què dins Felanitx no són molts. Des d'Idea no crec que els arribi cap duro, a no ser que desprès les contracti l'ajuntament com a tècnics, però això ja és cosa del consistori. També s'hi han integrat polítics, empresaris locals, particulars, etc; però sorprèn que, la presència de veïns o propietaris del centre ha estat pràcticament nul·la, malgrat haver convocat porta per porta. Ni tan sols s'hi han acostat per veure que era allò. Llavors ploren.
Avatar de l’usuari
Seppuku
 
Entrades: 3680
Membre des de: dt. 25 feb., 2003 17:00

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Confit » dj. 16 des., 2010 13:59

El pla no es un desitj de les esquerres que ha desaparegut.

El centre de la Vila és BIC. I per la normativa dels BIC, el que s'hi pot fer i el que no, ho determina un pla especial. Aquest pla especial existeix i està pendent de l'aprovació definitiva (com la resta de normativa) per part del Consell.

L'article diu:
Només això: una idea que permeti encetar el diàleg social i arribar a un compromís entre la Sala i la societat civil. La primera perquè faci la tasca que el correspon, és a dir facilitar el projectes rehabilitadors.


Si el que vol fer Idea és donar ideés, em pareix bé. Però si el que vol és que l'Ajuntament redacti un nou pla, fet al seu gust, ja tenc els meus dubtes. La tasca de la Sala, no només és la de posar la mà d'obra sinó que també és la de prendre decisions. I un grup no és "la societat civil" sinó una part molt petita d'ella.

Bé, repetesc que la iniciativa em pareix bona. Però si al final consisteix en formar un grup per dir a la Sala el que ha de fer. Per ventura seria més correcte presentar-se a les eleccions i que sigui la societat civil, de veritat, la que decidesqui.
Avatar de l’usuari
Confit
 
Entrades: 954
Membre des de: dt. 26 ago., 2003 22:02
Ubicació: De vacances

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Xesc Corraler » dv. 17 des., 2010 13:01

Crec que, a més del grau de protecció que tengui, BIC o el que sigui, es tractaria també d'engrescar la gent que hi viu, hi te cases o negocis, i també la resta de vilatans perquè s'imaginassin un altre tipus de poble més dinàmic, més agradable i urbanísticament atractiu. La primera passa és aquesta perquè si no hi creiem no podrem anar més envant, i em sembla que ara mateix molta gent no hi creu encara.
Confit, tu que sempre has defensat la iniciativa privada, ara ens surts amb els interessos comercials? Jo estaria encantat que fossin els interessos comercials els capdavanters per fer que Felanitx recobràs un aspecte de poble habitable.
Avatar de l’usuari
Xesc Corraler
 
Entrades: 2790
Membre des de: dc. 29 març, 2006 20:40
Ubicació: Llevant de Mallorca

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Confit » dv. 17 des., 2010 14:06

Jo no critic l'interès comercial. Faltaria més.

El que no em va bé és que em desfressin les coses. Com anomenar "societat civil" a un grup que només en representa una part d'ella. O dir que és obligació de l'Ajuntament el redactar (i pagar) un projecte fet al seu gust.

La iniciativa és bona, però si abans de començar ja exposen que els objectius son polítics. Tornem al mateix de sempre.
Avatar de l’usuari
Confit
 
Entrades: 954
Membre des de: dt. 26 ago., 2003 22:02
Ubicació: De vacances

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Seppuku » dl. 20 des., 2010 11:47

Tenc que donar-te la raó, Confit. Idea-Felanitx no ha estat més que un projecte de un parell d'arquitectes. En principi -i ells mateixos ho afirmaven- havia de ser una presentació de la problemàtica del centre de Felanitx per posar-ho damunt la taula. A partir d'aquest plantejament començar un debat per consensuar les solucions o un esquema del que volem fer amb el centre. Al final aquesta presentació va ser un passi de diapositives de 15 minuts, seguit de una sèrie de propostes, totes elles arquitectòniques. La més surrealista: fer un bar-restaurant damunt el sòtil del mercat.

Pel que sembla, tampoc no van dir la veritat quant als origens d'aquesta iniciativa ja que, segons en Colau Barceló va comentar a una de les intervencions, no va sorgir "d'una xerrada amb uns amics fent un cafè", sinó que gent propera a l'esquerra felanitxera preocupats per la degradació del centre van iniciar el projecte, junt a aquests arquitectes. I encara que com a partit sempre van quedar al marge, per tal de no polititzar la iniciativa, gent propera hi va col·laborar.

Supòs que el proper Setmanari vendrà ple d'escrits que en faran referència.

Confit ha escrit:El que no em va bé és que em desfressin les coses. Com anomenar "societat civil" a un grup que només en representa una part d'ella. O dir que és obligació de l'Ajuntament el redactar (i pagar) un projecte fet al seu gust.

La iniciativa és bona, però si abans de començar ja exposen que els objectius son polítics. Tornem al mateix de sempre.


El Pla Especial que es va redactar al 2007 (http://www.ajfelanitx.net/nnss/PE%20Cen ... cial_c.pdf) està prou bé i detallat, però no es més que un seguit de normatives, d'allò que se pot fer i del que no se pot fer. El que preten (o pretenia) Idea-Felanitx es consensuar QUÈ volem fer amb el centre, quina direcció prendre. Que l'ajuntament es marqui un proposit més enllà del proteccionisme. Qüestions més orgàniques, com la peatonització, aparcaments, transit, comerç...
Avatar de l’usuari
Seppuku
 
Entrades: 3680
Membre des de: dt. 25 feb., 2003 17:00

Re: Una idea per a Felanitx [article opinió]

UNREAD_POSTAutor: Xesc Corraler » dl. 20 des., 2010 19:43

Bé, després d'aquests dos aclariments no queda gaire cosa a dir. Així i tot el concepte de societat civil mai no pretén agrupar tothom. Jo l'entenc com la part més activa de la societat, ja sé que me n'invent el significat, però consider que no es poden incloure dins aquesta denominació el personal menfotista.
Avatar de l’usuari
Xesc Corraler
 
Entrades: 2790
Membre des de: dc. 29 març, 2006 20:40
Ubicació: Llevant de Mallorca


Torna a: Idea-Felanitx

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

cron